tiistai 27. syyskuuta 2011

Robotteja Tokiosta ja maailmalta

Tarinani alkaa visiitistä robottikauppoihin Tokioon viime syksynä. Olin silloin juuri tehnyt alustavan päätöksen liitttyä NAO kehittäjäohjelmaan ja hankkia NAO-robotin. Idea oli vielä varmistua mikä on kuuminta hottia missäs muualla kuin Japanissa - robotiikan ihmemaassa. Kun tarjoutui mahdollisuus lähteä käymään Tokiossa niin luonnollinen kohde oli Akihabara ja siellä robottikaupat jotta näkisi mikä tarjoama siellä oli. Tässä muutama kuva, joista keskimmäinen oikeastaan antaa kuvan yleisimmistä humanoidi robottimalleista. Hinnat ovat muutamasta sadasta eurosta tuhansiin euroihin ja ovat siis siten jo kuluttujan ulottuvilla. Valitettavasti nämä eivät kuitenkaan läheskään niin kehittyneitä kuin esim. NAO ja muut vielä toistaiseksi tutkimuskäyttöön tarkoitetut henkilökohtaiset robottialustat.

Suuri kotimarkkina on roboteissa ehkä ollut myös Japanin kompastuskivi maailmanmarkkinoita silmälläpitäen. Robotit on rakennettu puhtaasti sisämarkkinaa varten. Robotti ja servorakennelmia on ollut jo toistakymmentä vuotta, jopa silloin kun itse asuin 2000-luvun vaihteessa siellä. Haasteeksi vain näiden japanilaisten alustojen käytöstä on tehnyt se että PC työkalut niiden ohjemointiin, simultointiin jne. on löytynyt vain ja ainoastaan japaninkielisinä. High-end robottien puolella on toki Japani ollut edelläkävijä Honda Asimo, jne. roboteilla. Kuluttajapuolella tuttuja nimiä on toki mm. Sony Aibo koira joka sittemmin kuopattiin.

Maailmalla on ja syntyy koko ajan uusia henkilökohtaisen robotiikan robotteja/alustoja ja tässä kerättynä joitakin. Alla olevat neljä ensimmäistä esimerkkeinä kalliimmasta ja kehittyneestä päästä. Täydentelen sitä mukaa kun uusia tulee. Saa myös vinkata ;-)

Aldebaran robotics - NAO 
Tästä  ja sen ominaisuuksistakirjoitin aiemmassa blogikirjoituksessa
n. $4200 (pelkkä torso) - n. $16000

Hanson Robotics' - RoboKind
Täysin uusi markkinoille tullut humanoidi robotti. Perustuu avoimeen lähdekoodiin ja hinnat välillä $8.500 - $14.750. Erikoisuutena pehmeästä materiaalista tehdyt kasvot ja liikkuvat silmät jotka tekevät siitä hyvin "elävän" näköisen.  http://hansonrobokind.com/the-robot/

Robotis - Darwin-OP
Täysin avoin alusta (rauta ja ohjelmisto). Hinta n. $12000. Tarkempaa speksiä ja muuta löytyy täältä  http://www.robotis.com/xe/darwin_en

Kumotek 
VisiON 4G Advanced Humanoid Robot n. $44000
http://www.kumotek.com/products/humanoid.htmEdullisempia hinnaltaan enemmän kuluttajille suunnattuja ja saa jo verkkokaupasta ja hyllyltä ainakin Japanissa.


Kondo - KHR-sarja
Edullisempia japanilaisia KHR-3HV, KHR-2HV(n. $1400) jne.   http://www.kondo-robot.com/EN/

Robotis Bioloid
Oikeastaan rakennussarja monenlaiseen n. $900  http://en.wikipedia.org/wiki/Robotis_Bioloid

RoboBrothers RoboPhilo
n. $500 http://www.robophilo.com/live/en/index.php


Kumotek KT-X-sarja
Alkaen n. $1300 http://www.kumotek.com/products/humanoid.htm


Vstone Robovie

Robovie-M version 3 n. $3000 http://www.vstone.co.jp/english/


Kyosho Manoi
Kyosho-Manoi AT01 n.€1500 http://www.kyosho.com/jpn/products/robot/at01/at01.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti