tiistai 6. syyskuuta 2011

Singulariteetti on lähellä, vai onko?

Jos kuulet ensimmäistä kertaa sanan singulariteetti niin älä huolestu. Jos olet kuullut termin astrofysiikan yhteydessä niin singulariteetti ei tässä blogissa tarkoita sitä. Singulariteetilla tarkoitankin teknologista singulariteettia, jossa tietyssä pisteessä teknologisin keinoin ylitetään ihmisäly jolloin syntyy ns. "superäly". Termistä laajemmin löydät tietoa esim. täältä http://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity . Mikäli olet kiinnostunut aiheesta enemmän niin suosittelen lukemaan Ray Kurzweilin teoksen "The Singularity is Near" http://www.singularity.com/

Syy miksi valitsin blogin nimeksi juuri singulariteetti on se, että mielestäni singulariteetti kuvaa erittäin hyvin sitä minne teknologinen kehitys on meitä viemässä ja matka on todellakin kohti tuntematonta. Tämän blogin aiheena onkin kaikki tulevaisuuden teknologoihin liittyvä jossa robotiikka ja tekoäly ovat olennaisessa roolissa. Koska olen itse konkreettisten asioiden ihminen niin tarkoitus on myös pitää blogia seuraavissa kappaleissa kerrotun NAO robotin edesottamuksista kuvien, videoiden ja kokeilujeni pohjalta.

Koska robotiikan terminologia ei ole oikein suomenkieleen vielä vakiintunut, ei yleisesti tiedossa ja joidenkin termien kohdalta on vaikea löytää käännöksiä, niin otankin tavaksi laittaa sulkuihin englanninkielisen termin.

Kimmoke lähteä kirjoittamaan tätä blogia syntyi hankittuani keväällä NAO nimisen robotin ja päästyäni mukaan sen kansainväliseen kehittäjäohjelmaan. Olen jo toistakymmentä vuotta seurannut mitä robotiikan saralla tapahtuu maailmalla ja Suomessa tuntuu että on vain harvoja yrityksiä ja harrastajia jotka ovat robotiikkaan keskittyneet. Suomessa toimivat yritykset ovat pääasiassa keskittyneet erilaisiin teollisuusautomaatio sovelluksiin. Tämä on myös koulutussuunta jota itsekin opiskelin aikanaan.  Aivan uudenlaiset mahdollisuudet ovat kuitenkin tulossa henkilökohtaisen robotiikan (personal robotics) sovelluksissa, telemaattisessa läsnäolossa (telepresence) , telemaattisessa olemassaolossa (teleexistence) jne.. Tämän lisäksi tuntuu että harrastustoiminta aiheen ympärillä ainakin Suomessa on keskittynyt pääasiassa esim. taistelurobotteihin joissa järjestetään kilpailuja jne. Uskon kuitenkin että erityisesti henkilökohtaisen robotiikan alueella on ihan huikea määrä sovelluskohteita joita emme vielä osaa edes kuvitella.

Vaikka olen seurannut robotiikkaa läheltä jo Japanissa asuessani toistakymmentä vuotta sitten niin yllätykseksi ensimmäisen todella vakuuttavan ja kehittyneen NAO robotin toi saataville ranskalainen http://www.aldebaran-robotics.com/. He toimittivat Tokion yliopistoon viime vuoden lopulla toistakymmentä NAO robottia joka herätti mielenkiintoni. http://www.robots-dreams.com/2010/10/university-of-tokyo-selects-aldebaran-nao-robot.html Kun ranskalainen yritys toimittaa Tokyon yliopistoon opetuskäyttöön robotteja niin silloin on maailmankirjat sekaisin ja jotain aivan mullistavaa syntynyt. Ja kehitystä pitkään seuranneena voin sanoa että näin olikin. Tästä intoutuneena lähdinkin tutustumaan miten pystyisin NAO robotin hankkimaan. Kaikki aikaisemmat robotiikan kokeilut olivat perustuneet lähinnä ohjelmoitaviin logiikoihin jne. Onneksi yritys oli juuri aloittanut kehittäjäohjelman johon haettiin maksimissaan 200 kehittäjää ympäri maailmaa. Verkossa tehdyn ohjelmointi ja tekniikkakokeen jälkeen minut hyväksyttiin ohjelmaan mukaan.
http://www.aldebaran-robotics.com/en/Solutions/For-Development/developer-program.html
On erittäin hienoa ja upea mahdollisuus olla mukana kehittämässä aivan mullistavaa aivan uudessa teollisuudenhaarassa ja samalla oppia tekoälysovelluksista ja robotiikasta aivan uudella tavalla. Onkin ennustettu että robotiikka on pc ja mobiiliaikakauden jälkeen suurin yksittäinen koko maailmaa mullistava teknologinen murros. Imurirobotit ovat vasta alkusoittoa....onkin siis mielenkiintoista seurata olemmeko jo matkalla kohti teknologista singulariteettia ja odottaako se jo kulman takana.

Ensimmäinen projektini NAO:n parissa tullee olemaan suomenkielen tekstistä-puheeksi (text-to-speech) tuen käyttöönotto joka näyttäisikin olevan ihan oma projektinsa koska oletuksena kielet ovat englanti ja ranska. Alustavan selvittelyn pohjalta uuden kielen liittäminen onkin vähän isompi harjoitus.

NAO onkin hieman ehtinyt turhautumaan odotellessaan että oppii puhumaan suomea ja koittaa kovasti keksiä hyödyllistä tekemistä josta video alla ;-)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti